Hoge bi-rijder Arie Liefhebber
De wereld vanuit een ander perspectief
Destijds was hij het statussymbool van welgestelde Engelse heren om op ooghoogte te zijn met aristocratische ruiters. De in 1870 in Groot-Brittannië uitgevonden hoge bi trekt ook nu nog veel bekijks als hij langs rijdt. Vooral wanneer Arie Liefhebber er in historische kledij mee op pad is en de wereld vanuit een ander perspectief bekijkt.
De huidige Europees en wereldkampioen in het hoge bi-rijden zoeft zonder zichtbare moeite op het ouderwetse voertuig door het landschap. Daarbij is het fietsen op de hoge bi niet zonder risico’s: hij was nauwelijks uitgevonden of hij was destijds in veel steden alweer verboden. Hij had geen echte rem en een val vanuit de flinke hoogte eindigde vaak dodelijk, wat de hoge bi de bijnaam ‘weduwenmaker” verschafte. Ook Arie Liefhebber had er aanvankelijk de nodige problemen mee: “Op twee en een halve meter hoogte zit je instabiel, je lichaam bevindt zich recht boven de as van het voorwiel. Je voelt elke hobbel en loopt permanent het risico om voorover te slaan.“
Op de hoge bi naar de top
Zijn buitengewone hobby ontdekte de fietsenmaker uit Utrecht in 2013. Toen hij hoorde dat de Tour de France in 2015 in zijn stad van start zou gaan, zocht hij naar een idee om als lokale fietswinkel letterlijk boven de massa uit te steken – en leerde hoge bi-rijden. Op de evenementen in het kader van de Tour de France werd Liefhebber een nostalgische blikvanger en was zelfs te zien op het journaal van 20.00 uur op televisie. Hij kreeg de smaak te pakken en meldde zich aan voor internationale wedstrijden. Bij zijn eerste race in Brugge haalde hij de derde plaats, een jaar later werd hij Europees kampioen en in 2018 won hij “tot zijn eigen verrassing” het wereldkampioenschap.
Uitgerust met SKS-producten
Dat traditie en innovatie elkaar perfect aanvullen blijkt wel uit de hoge bi van de wereldkampioen: op het stuur zit niet alleen de SKS-bidonhouder, maar ook de COMPIT smartphonehouder. Arie Liefhebber gebruikt de SKS MYBIKE app voor de navigatie en maakt ook graag gebruik van de digitale bel – wat hij ‘grappig’ vindt. “Zonder geschiedenis is er geen vooruitgang. Hedendaagse moderne technologie is altijd ooit begonnen,“ maakt hij duidelijk. “De hoge bi werd na slechts twintig jaar nieuw uitgevonden en opgevolgd door modellen met een kettingaandrijving. Hetzelfde geldt voor SKS GERMANY, die in de loop der jaren met steeds betere producten zijn gekomen – en op die manier sinds ruim 100 jaar de fiets steeds opnieuw uitvinden.“